Projects / Minje

Minje / Minyan, 2012-2013

“Toen ik een kind was, hadden alle volwassenen om mij heen de oorlog meegemaakt. De oorlog zat in de mensen opgesloten. Wij, mijn broer en zusjes en ik, waren degenen die van niets wisten. Zo is dat eigenlijk altijd gebleven. Nu ik op middelbare leeftijd ben en de tijd steeds sneller lijkt te gaan kom ik er met een schok achter dat de generatie die volwassen was in de Tweede Wereldoorlog, bijna verdwenen is. Wij zijn het nu die het dichtste bij die oorlog zaten. “- Sam Drukker

Sam Drukker portretteerde tien Joodse mannen die volwassen waren tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met het aantal van tien verwijst hij naar minje, het minimum aantal mannen dat nodig is voor een gebedsdienst in de synagoge. Met zijn Minje heeft Drukker een bijna verdwenen generatie een gezicht gegeven.  Tijdens het poseren voor Sam waren de mannen in de leeftijd tussen de 87 en 103 jaar.

De tien schilderijen en getekende voorstudies vormen een indringend eerbetoon aan de joodse traditie en aan de overleving. De schilderijen en voorstudies op papier zijn opgenomen in de collectie van het Joods Historisch Museum. De collectie wordt regelmatig uitgeleend aan musea in het binnen- en buitenland.

Bij Minje is ook een boek verschenen: Minje/Minyan, 80 pagina’s, gebonden, 17 x 24 cm, 20 foto’s in kleur en 10 in zwart-wit, tekst Sam Drukker en Irene Faber. Uitgeverij Waanders en de Kunst.

Presentatie van het boek Minje in het Joods Historisch Museum